Home
Home
Menu
Kamper eiland

Kamper college denkt manier gevonden te hebben voor exploitatie IJsselkogge

Recent is bekend geworden dat het scheepswrak van een kogge uit de 15e eeuw, die vorig jaar is gevonden bij Kampen, uit de IJssel wordt gehaald. Na zorgvuldig overleg met de provincie Overijssel, de gemeente Kampen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft Rijkswaterstaat besloten om de 15e eeuwse kogge boven water te halen. Afgelopen week heeft het college van Kampen besloten de Kogge te adopteren en te exploiteren als kermisattractie.

Nog onduidelijk was waar de Kogge gestald wordt ter droging en verdere conservering. Hier zijn namelijk de nodige exploitatiekosten mee gemoeid. Om deze kosten te dekken heeft het college besloten om de Kogge zo snel mogelijk te conserveren en in te zetten als kermisattractie. Vanaf 2014 is de IJsselkogge toegankelijk voor publiek. Het ligt voor de hand om deze te situeren in de omgeving van de Koggewerf.


Burgemeester Koelewijn start binnenkort met een openbare voorbereidingsprocedure voor de te verlenen evenementenvergunning. Hij is erg benieuwd naar de reacties uit de Kamper samenleving. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Overijssel hebben positief op het plan van de gemeente Kampen gereageerd. Ook wethouder Financiën Ekker is enthousiast omdat hij verwacht dat er substantiële inkomsten mee te creëren zijn in deze wat mindere tijd voor de gemeente.
Volgens wethouder Tabak liggen er verschillende motieven voor het besluit aan ten grondslag: “Wij denken zeker één miljoen bezoekers te trekken door de Kogge binnen de grenzen van de gemeente Kampen als toeristische trekpleister toegankelijk te maken”, zegt de cultuurwethouder, die vervolgt: “Door de kogge te bergen kunnen de mensen leren van ons rijke Hanzeverleden, waar de kogge onlosmakelijk mee verbonden is. In 2017 vinden de internationale Hanzedagen in Kampen plaats, dan is het fantastisch wanneer deze historische boot toegankelijk is voor een breder publiek. Als kermisattractie maken we de historie ook toegankelijk voor jongere doelgroepen.”
Door de IJsselkogge in te zetten als attractie gaat Kampen de Efteling inhalen, die tot op heden de oudste schommelboot van Europa exploiteert. Het college heeft daarom besloten om op Tweede Paasdag een werkbezoek te brengen aan de Efteling om te beoordelen of het een schommelboot wordt of een achtbaanachtige constructie zoals de Vliegende Hollander.

Terug naar overzicht

Delen:
Nieuwsbericht? Mail onze redactie

Advertentie

  Advertentie

Windmolens van P.Bosch op canvas, behang en meer.. Bestel Windmolens als print. Kies zelf de maat en het materiaal...